perdele_impecabile

5 Secrete pentru perdele perfecte

perdele perfecte
Cum pot avea perdele impecabile?

5 Secrete pentru perdele perfecte

perdele

 

Alegerea perdelelor se dovedeste de cele mai multe ori a fi o misiune mai dificila decat alegerea gresiei in baie sau a mobilei din dormitor.

Femeile stiu cel mai bine cat de mult pot schimba – in bine sau in rau! – accesoriile o tinuta. Daca nu gasesti pantofii potriviti pentru o rochie superba pe care tocmai ti-ai cumparat-o, risti sa stici totul…

La fel se intampla cu perdelele.

Te-ai straduit sa gasesti cel mai frumos parchet, cea mai potrivita culoare pentru pereti, ai cumparat o mobila de vis si perdelele risca sa strice totul daca nu alegi ce trebuie.

Multa lume face greseala sa cumpere perdelele doar incercand sa potriveasca culoarea.

Nu spun ca perdelele n-ar trebui alese dupa culoare, dar sunt cateva elemente mult mai importante de care ar trebui sa tii cont cand vine momentul decorarii ferestrelor.

Si anume:

1. Sistemul de prindere – mai exact, galeria sau sina trebuie sa fie de buna calitate. Gandeste-te ca vrei sa reziste mai multi ani si sa arate impecabil.

galerie perdele

Daca te decizi pentru galerie, sfatul meu este sa alegi una de calitate. O galerie de calitate nu se curbeaza in cateva luni sub greutatea perdelelor si mai ales a draperiilor. Este foarte urat sa vezi o perdea, oricat ar fi ea de frumoasa, agatata pe o bara de galerie curbata. N-ai vrea de asemenea sa tragi perdeaua si aceasta sa se desprinda din carlige sau carligele sa se rupa pur si simplu pentru ca sunt de proasta calitate.

Si in cazul sinei, calitatea este  foarte importanta. Este mare diferenta intre sina de plastic si sina din aluminiu. Cea din aluminiu este mult mai stabila, iar calaretii (de care se agata perdeaua) gliseaza cu usurinta.

In cazul sinei din plastic, cand tragi perdeaua acesta se impiedica, ceea ce este extrem de enervant, mai ales la draperiile din dormitor pe care le tragi mai des. Calaretii sar de pe sine si de multe ori se rup lasand perdeaua sa atarne inestetic.

perdele si galerii

2. Incretirea – adica desimea pliurilor. Aceasta rezulta din cantitatea de material folosita pentru un metru de perdea/draperie montat pe galerie sau sina.

band incretire perdele

In cazul draperiilor se recomanda utilizarea a 2 metri de material pentru fiecare metru de galerie (sina) sau chiar 2,5 metri de material pentru un metru de galerie in cazul in care materialul este subtire.

Pentru perdele desimea pliurilor trebuie sa fie mai mare ca sa arate bogate. Daca perdeaua este din voal merge un raport de 2,5 metri la un metru de galerie. In schimb, daca alegi organza, recomandarea mea este sa fie incretita de 3 ori, respectiv 3 metri de material pentru un metru de galerie.

perdele voal

Gandeste-te ca, odata perdeaua confectionata, nu mai poti schimba nimic. Iar o perdea saraca, chiar daca este facuta dintr-un material superb, arata oribil. Daca bugetul nu-ti permite, mai bine alegi un material neutru mai ieftin (un voal sau o organza simpla alba sau crem) decat sa vezi la geam o perdea saracacioasa care iti strica tot aspectul camerei.

3. Banda de incretire sau rejansa (banda care se coase pe perdea si de care se agata perdeaua de galerie/sina). Multa lume nu-i da nici o importanta. O considera un simplu accesoriu, insa rejansa este secretul (de multe ori ascuns) al unei perdele impecabile.

O rejansa de calitate are sfori rezistente si formeaza pliuri perfecte, este apretata si nu-si modifica forma dupa spalare. Daca sfoara se rupe sau iese din rejansa, aceasta din urma nu se mai poate folosi.

Pentru perdele subtiri este preferabil sa alegi o rejansa complet transparenta.

rejansa perdele transparenta

4. Calitatea materialului – un material de calitate “cade” frumos, este fin si placut la pipait si are firele tesaturii drepte si uniforme. Materilele de buna calitate rezista bine la spalat si se calca usor.

draperie

Pentru perdele si draperii se folosesc de obicei materiale din poliester, celofibra sau poliester in combinatie cu bumbac sau in. Fibrele naturale se intretin greu si risca sa se deformeze la spalat. Este bine de stiut ca exista materiale din poliester sau combinate (poliester cu bumbac sau in) care au aspect de materiale din fibre naturale, iar pretul este foarte bun.

Daca totusi doresti perdelele si draperiile din materiale naturale – in, matase, bumbac – este bine sa alegi din colectii de calitate si sa apelezi la servicii speciale de curatare recomandate de magazinul la care comanzi perdelele.

5. Combinatia de culori. Ca regula, intr-o camera unde peretii, mobila si covorul au culori puternice, contrastante sau sunt puternic evidentiate prin forma, perdelele trebuie sa fie discrete, uni si in culori neutre (alb, crem, gri).

Dimpotriva, in camerele unde mobila, parchetul, peretii, covorul sunt colorate neutru si nu ies in evidenta, perdelele si draperiile trebuie alese in culori contrastante, cu un design care sa iasa in evidenta ca sa dea personalitate camerei.

Perdeaua trebuie sa se armonizeze cu draperia, dar nu este neaparat sa fie amandoua de aceeasi culoare. Din contra, arata mai bine cand exista un contrast intre ele.

draperii si perdele

In cazul in care perdeaua este cu model in tesatura sau din mai multe culori, draperia trebuie sa fie uni si invers. Fereste-te sa le alegi pe amandoua cu desene. Exceptie face situatia in care au amandoua acelasi desen (se vand ca set).

Ar fi bine de asemenea sa te feresti sa alegi perdelele si draperiile in aceeasi culoare cu peretii.

Daca vrei sa-ti dam un sfat la fata locului* si sa-ti facem o oferta, suna-ne la 0748 608 9030752 633 377. Poti consulta ofertele noastre de perdele, draperii si sisteme de prindere.

*cost 100ron in Bucuresti si imprejurimi (aceasta valoare se va scadea ulterior din pretul lucrarii contractate)

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.