Sistem prindere perdele: Galerii sau sine?
Sistemul de prindere este poate cea mai importanta decizie in privinta decorarii ferestrelor.
De multe ori sistemul de prindere ne este dictat de forma ferestrei sau de posibilitatile oferite de modul cum este incastrata fereastra in perete sau de grinzile din vecinatatea acesteia.
In apartamentele sau casele vechi in general nu este o problema, insa, din pacate, am intalnit multe situatii in case si blocuri noi unde arhitectii se pare ca au uitat cu desavarsire ca la geamuri se mai pun si perdele – situatii in care fereatra se afla imediat sub tavan sau in care chiar de deasupra ferestrei pleaca o scafa care se duce pana in mijlocul camerei nelasand loc de prindere nici pentru galerie nici pentru sina.
Daca ajungi sa te confrunti cu asemenea probleme, sfatul meu este sa apelezi la specialisti. Ei vor gasi o solutie – o sina foarte subtire sau un sistem de prindere direct pe rama ferestrei.
In situatii normale, insa poti alege intre galerii si sine.
Galeria este mai eleganta, pune in valoare mai bine fereatra in aspectul general al camerei. Galeria clasica din lemn, fier forjat sau bronz sau galeria moderna din inox sau inox cu piele si alte elemente se poate asorta foarte bine cu alte elemente decorative din camera.
Conditia principala este sa alegi o galerie de calitate care nu se curbeaza si are un sistem de agatare a perdelei /draperiei stabil – inele cu carlige de care rejansa se prinde ferm si nu se desprinde cu usurinta atunci cand tragem pereaua.
Este bine de stiut ca la galeriile de calitate exista inele dublate cu plastic (silicon) in interior care nu fac zgomot cand tragem perdeaua.
Galeriile au sistem de prindere din tavan sau pe perete. Galeriile duble de calitate au bare si pentru perdea si si pentru draperie in timp ce galeriile ieftine au in general o singura bara pentru draperie, iar pentru perdea au o sina de plastic care se prinde de galerie cu un disopzitiv special din plastic.
Sina, prinsa in general din tavan, se recomanda atunci cand in fata ferestrei exista o scafa care o mascheaza. Exista de asemenea posibilitatea sa acoperim sina cu o masca speciala cu fata decorativa. Eu personal nu recomand montarea sinei la vedere, fara a o acoperi cu masca. Desi exista posibilitatea coaserii unei borduri deasupra rejansei care sa acopere sina cu material, aceasta nu este o solutie din punctul meu de vedere. Sina montata la vedere nu are un aspect estetic placut – da decorului camerei senzatia de “neterminat”, parca lipseste ceva.
In privinta materialului din care e facuta sina eu recomand aluminiul. Sina din aluminiu rezista mult mai bine in timp si la folosire repetata, spre deosebire de sina din plastic care se impiedica cand tragem perdeaua sau draperia si din care calaretii se desprind.
Lumea in general acorda atentie parchetului, usilor, gresiei, dar cand ajung la decorarea ferestrelor ajung sa faca compromisuri.
Daca vrem sa avem o casa impecabila, nu trebuie sa neglijam decorarea ferestrei. O galerie bine aleasa si de buna calitate are asupra decorului camerei o influenta mult mai mare decat ne-am astepta. De asemenea, calitatea sistemului de prindere este esentiala pentru confortul nostru daca ne dorim sa nu ne enervam ori de cate ori tragem perdelele.
Daca vrei sa-ti dam un sfat la fata locului* si sa-ti facem o oferta, suna-ne la 0748 608 903 / 0752 633 377. Poti consulta ofertele noastre de perdele, draperii si sisteme de prindere si Servicii MAGAZINUL DE PERDELE.
*cost 100ron in Bucuresti si imprejurimi (aceasta valoare se va scadea ulterior din pretul lucrarii contractate)