perdele_dormitor

Perdele dormitor

perdele dormitor cu draperie
Perdele dormitor cu draperie montate pe galerie dubla metalica brass antique (auriu antic)

 

Perdele dormitor – Alegere, executie si montaj: Studiu de caz

Am primit multe intrebari despre alegerea perdelelor pentru dormitor si, pentru ca am realizat de curand acasta lucrare, m-am gandit ca ar fi interesant sa va prezint un studiu de caz.

Alegerea sistemului de prindere potrivit pentru perdele intr-un dormitor amenajat in stil clasic

Fiind vorba despre un dormitor clasic, am eliminat din start varianta sinei de aluminiu si am ales galeria bara cu sistem dublu de prindere (doua bare) pentru perdea si draperie.

La recomandarea designerului, clientul a ales o galerie metalica brass antique (auriu antic) cu capete tip bila:

perdele dormitor prinse pe galerie dubla metalica auriu antic (brass antique)
Galerie dubla metalica eleganta cu capete tip bila culoare brass antic (auriu antic) pentru prindere perdele domitor

Trebuie spus ca nu am optat pentru galerie din lemn pentru ca lemnul da mai mult o nota rustica in timp ce metalul imprima o eleganta aparte unui interior clasic.

Pentru prinderea perdelei si a draperiei de galerie am ales rejansa (banda de incretire).

La perdea s-a folosit un raport de incretire de 1:2 (pentru 1 metru de fereastra se incretesc uniform 2 metri de material), iar pentru draperie un rapot de 1:1,5 (pentru 1 metru de draperie s-au incretit uniform 1,5 metri de material).

Am ales o rejansa tip creion (cu pliuri vericale regulate dese) lata de 10 cm pentru perdea si o rejansa tot cu pliuri verticale, dar mai rare pentru draperie.

Perdele dromitor prinse cu rejansa tip creion
Perdea si draperie prinse cu rejansa (banda de incretire) tip creion de inelele galeriei

Alegerea materialelor pentru perdea si draperie si a sistemului de deschidere

Ca sa stabilim sistemul de deschidere a perdelei si draperiei am tinut cont de doua aspecte:

1 Fereastra (cu o latime de 2,70 metri) este formata din doua geamuri separate – in partea stanga un geam dublu cu deschidere pe mijloc (lat de 1,90 metri) si in dreapta un geam simplu cu deschidere in dreapta (lat de 0,90 metri)

2. Galeria are o lungime mai mare de 2 metri, deci se impune montarea ei pe 3 console (ca sa poata sustine perdeaua si draperia in siguranta)

In mod normal, a treia consola se monteaza la jumatatea distantei dintre capetele galeriei, insa in cazul nostru, avand cele doua geamuri inegale, a trebuit sa montam consola la punctul de separare a celor doua geamuri impartind galeria in doua bucati: 2 metri in stanga corespunzator geamului dublu si 1 metru in dreapta corespunzator geamului simplu.

In aceste conditii, realizarea perdelei dintr-o bucata si a draperiei din doua bucati egale (asa cum se obisnuieste in cele mai multe cazuri), a fost scoasa din discutie.

Ca o paranteza trebuie spus ca in situatia in care avem galerie tip bara cu trei console nu putem realiza perdeaua dintr-o singura bucata – consola impiedica tragerea totala a perdelei in stanga sau in dreapta. Ca o solutie de compromis, perdeaua se poate totusi realiza dintr-o singura bucata, insa ea va fi impartita in doua parti de consola si nu se va putea trage decat dinspre cele doua laterale inspre centru.

Revenind la cazul nostru, luand in considerare atat criteriul estetic, cat si criteriul functionalitatii (ne-am gandit cum vor folosi efectiv clientii nostri perdelele atunci cand vor deschide geamul), am hotarat:
1 sa confectionam perdeaua din doua bucati: o bucata care sa acopere total geamul dublu din stanga si sa se deschida spre stanga si o bucata care sa acopere geamul mic din dreapta si sa se deschida spre dreapta.

2 sa realizam draperia din trei bucati – doua in partea stanga cu deschidere stanga si dreapta si una in partea dreapta cu deschidere dreapta ca in imaginea de mai jos:

perdele dormitor si draperie pe galerie metal braa antique (auriu antic)
Perdea din doua bucati di draperie din trei bucati prinse pe galerie tip bara

Alegerea materialelor

Pentru a evita monotonia, designerul a propus pentru draperie un imprimeu cu model in zig zag in doua culori – bleu turquoise pal si auriu – desprinse din culorile tapetului. In general, combinatia intre doua imprimeuri este o alegere indrazneata, insa in cazul nostru mixul se dovedeste foarte inspirat!

draperie bleu turqoise pal cu auriu model zig zag
Draperie aleasa in doua dintre culorile tapetului, combinatie pentru un domitor clasic

Materialul ales pentru draperie are un aspect matasos si, fiind destul de subtire, am hotarat sa il dublam cu un material black out bej auriu (care opreste patrunderea luminii in dormitor si in acelasi timp da greutate draperiei).

Pentru a completa paleta de culori calde fara a agresa armonia culorilor combinate intre tapet si draperie, am ales o perdea natur semi-transparenta care are in compozitie 50% bumbac. Culoarea crem deschis filtreaza lumina creand in camera o atmosfera foarte placuta.

Ca sa obtinem un aspect elegant, luxos specific amenajarilor in stil clasic, am realizat draperia mai lunga cu 15cm, perdeaua cazand strict la limita parchetlui. Lungimea bogata a draperiei, ca si prinderea galeriei imediat sub bordura de sub tavan au creat iluzia de marire a camerei.

lungimea perdelei si draperiei in domitor
Perdea dormitor la limita parchetului si draperia cu 15cm mai lunga atarnand pe jos
perdele dormitor natur si draperie bleu auriu dublata cu black out
Perdea dormitor crem din material natur si draperie bleu turquoise pal cu auriu dublata cu black out gej auriu

Materiale folosite si cost lucrare

GALERIE
Galerie dubla KALISTO 3m metal brass antique (auriu antic) cu capete tip bila: 439RON (TVA inclus)
Montaj: 50RON
TOTAL COST GALERIE: 489RON

PERDEA
Material perdea: ETAMINE LISO natur 50%bumbac/50%poliester latime 3m
Necesar: 6,20m
Pret: 69RON
Cost material perdea: 69RON x 6,20m = 427,80RON
Manopera: 15RON/metru linear perdea x 6,20m = 93RON
Rejansa (banda de incretire) BANDEX: 5RON/metru linear x 6,20m = 31RON
TOTAL COST PERDEA: 551,80RON

DRAPERIE
Material draperie: ETER PORCELAIN 06 BLEU TUQUOISE 100%poliester latime 1,40m
Necesar: 8m
Pret: 159RON
Cost material draperie: 159RON x 8m = 1.272RON
Material blackout dublura 80RON x 6,20m = 496RON
Manopera: 20RON/metru linear draperie x 8m = 160RON
Rejansa (banda de incretire) BANDEX: 5RON/metru linear x 4,70m = 23,50RON
TOTAL COST DRAPERIE: 1.951,50RON

TOTAL COST AMENAJARE perdele dormitor: 2.992,30RON

 

Daca doriti o lucrare similara, sunati-ne la 0748 608 903 / 0752 633 377 sau trimiteti un mesaj la e-mail: contact@e-deko.ro

Similar Posts